Tips på bra stekpanna tack

Nicke

Raj raj raj
Gick med
9 Mar 2003
Ort
Stockholm
Hoj
SCOTT trampcykel :(, KTM 950SM 2006 såld, Triumph TT600 -01 såld, R1 -02 stulen
I brist på hoj i år så får jag nöja mig med en ny stekpanna. Vi har ett par i gjutjärn, vanlig och grill, och två lite dyrare 28 cm Tefal - varav en hamnar på skroten nu.

Kan jag få tips på en bra stekpanna som ger lite gjutjärnsresultat och som håller länge till vardags. Gärna höga kanter och kanske lock och har hört om nån som har *bra* löstagbart handtag så man kan slänga in den i ugnen.

Tacksam för tips och länkar!
 
DennadärICAspanna vann något test i Plus. Naturligtvis var jag hemma sjuk o febrig o hitta inte fjärren och därför titta jag på just det programmet...

Men det där med att kunna lossa handtaget var intressant.
 
Nowo Titanium

Det verkar vara de här. Går loss på runt 500 spänn, eller 900, på El-Giganten av alla ställen. Ska kolla med syrran och hennes son som båda köpt den där (är jag rätt säker på).

http://www.woll-cookware.com.au/consumers/product-ranges/category-one/

Ser rött kryss på induktion så har man det blir det kall mat. Pannan är gjord av aluminium.
 
Last edited:
I min värld finns bara en stekpanna och den heter skeppshult.

Varför ska man någonsin använda något annat än gjutjärn? Det blir godare och snyggare mat. Handtagen klarar ugnen, inga probs. Den funkar på induktionshällen.

/ Jens
 
I min värld finns bara en stekpanna och den heter skeppshult.

Varför ska man någonsin använda något annat än gjutjärn? Det blir godare och snyggare mat. Handtagen klarar ugnen, inga probs. Den funkar på induktionshällen.

/ Jens

Man behöver inte köpa hantlar heller! :D
 
I min värld finns bara en stekpanna och den heter skeppshult.

Varför ska man någonsin använda något annat än gjutjärn? Det blir godare och snyggare mat. Handtagen klarar ugnen, inga probs. Den funkar på induktionshällen.

/ Jens

Gjutjärn är bäst i alla lägen, det finns egentligen bara en sak som ä'r mindre bra: Maskindisk. Ingen big deal egentligen, men ibland är det skönt att bara hiva in panna och allt i maskinen och låta den snurra på medan man själv slumrar till is offan... Funnes det bara en teflonpanna som lagade maten på äkta gjutjärnsvis så skulle jag slå till direkt, säg till om ni hittar en sån.
 
Till vardags är det klart enklare att köra med non-stick tycker jag. Jag köpte en Skeppshult tidigare och den är fin men lite meckigare att diska och olja osv. Med non-stick är det snabbt fixat så jag kan ta lite sämre resultat faktiskt för vardagsmatlagning.

I min värld finns bara en stekpanna och den heter skeppshult.

Varför ska man någonsin använda något annat än gjutjärn? Det blir godare och snyggare mat. Handtagen klarar ugnen, inga probs. Den funkar på induktionshällen.

/ Jens

Exakt, Skeppshulten får jag ringa in gaffeltruck för när det är dags att lyfta av spisen :) Resultatet går ju inte att klaga på dock.

Man behöver inte köpa hantlar heller! :D

Äh, det blir en sån här från El-Giganten. Syrrans son tycker att den rockar fett. Funkar med metallredskap, blir bra resultat och 5-års garanti på beläggning och 25 år på pannan (antar att det är ev. skevhet i så fall). Funkar den 3-4 år mer eller mindre varje dag är jag nöjd.

128.jpg
 
Last edited:
Till vardags är det klart enklare att köra med non-stick tycker jag. Jag köpte en Skeppshult tidigare och den är fin men lite meckigare att diska och olja osv. Med non-stick är det snabbt fixat så jag kan ta lite sämre resultat faktiskt för vardagsmatlagning.



Exakt, Skeppshulten får jag ringa in gaffeltruck för när det är dags att lyfta av spisen :) Resultatet går ju inte att klaga på dock.



Äh, det blir en sån här från El-Giganten. Syrrans son tycker att den rockar fett. Funkar med metallredskap, blir bra resultat och 5-års garanti på beläggning och 25 år på pannan (antar att det är ev. skevhet i så fall). Funkar den 3-4 år mer eller mindre varje dag är jag nöjd.

128.jpg

Non stick är skit. Till slut lossnar non-sticket och man käkar upp det. Det innehåller inget nyttigt vill jag tillägga, det kanske är anledningen till att Frankrike just beslutat om att förbjuda stekpannor/grytor med nonstickbehandlingar.

Att dra 4 drag i varmt vatten och sedan ställa tillbaka stekpannan på spisen kan ju aldrig vara jobbigt. Erat argument med tyngden finns kvar, men är i sammanhanget ett icke-problem :fakta

/ G.Jutjärn
 
Nja, håller inte riktigt med. Jag steker nästan varenda dag och ibland är det kött och nästa dag fisk så jag vill nog få den renare än så - fast såklart utan diskmedel. Var hittar du att Frankrike förbjudit nonstick? OBS, jag är med dig angående gjutjärn men det är disken jag vill åt.

Non stick är skit. Till slut lossnar non-sticket och man käkar upp det. Det innehåller inget nyttigt vill jag tillägga, det kanske är anledningen till att Frankrike just beslutat om att förbjuda stekpannor/grytor med nonstickbehandlingar.

Att dra 4 drag i varmt vatten och sedan ställa tillbaka stekpannan på spisen kan ju aldrig vara jobbigt. Erat argument med tyngden finns kvar, men är i sammanhanget ett icke-problem :fakta

/ G.Jutjärn
 
Nja, håller inte riktigt med. Jag steker nästan varenda dag och ibland är det kött och nästa dag fisk så jag vill nog få den renare än så - fast såklart utan diskmedel. Var hittar du att Frankrike förbjudit nonstick? OBS, jag är med dig angående gjutjärn men det är disken jag vill åt.

Riktigt varmt vatten i en gjutjärnspanna som fortfarande är varm efter stekning så blir den ren nästan av sig själv. Att låta den kallna och sedan diska den är hål i huvet enligt mig.

Jag steker nästan varje dag själv, dessutom gör jag mycket i mina stekgrytor, jag har aldrig diskat på något annat sätt än ovanstående och mina köttbitar smakar inte fisk ;)

Angående frankrike läste jag det i en artikel nere på Skeppshults fabriksförsäljning.

/ Jens
 
Det är i alla fall ingen principsak för dig med gjutjärn ;) Sambon är traditionell och bl.a. snabbkaffe skulle hon inte dricka om hon så varit utan kaffe i 10 år och var grymt sugen. Såklart diskar man ju direkt men det är bängligare med järn. Åtminstone jag vill olja in pannan hyfsat ofta så det inte rostar eller blir snustorr. Vi har ju både grill- och vanlig gjutjärn och grillpannan är i alla fall inte det roligaste att diska.

Nåt jag kom på som inte går att jämföra är steka ägg och steka pannkakor. Blir klart sämre i non-stick jmf med järn.


Riktigt varmt vatten i en gjutjärnspanna som fortfarande är varm efter stekning så blir den ren nästan av sig själv. Att låta den kallna och sedan diska den är hål i huvet enligt mig.

Jag steker nästan varje dag själv, dessutom gör jag mycket i mina stekgrytor, jag har aldrig diskat på något annat sätt än ovanstående och mina köttbitar smakar inte fisk ;)

Angående frankrike läste jag det i en artikel nere på Skeppshults fabriksförsäljning.

/ Jens
 
Det är i alla fall ingen principsak för dig med gjutjärn ;) Sambon är traditionell och bl.a. snabbkaffe skulle hon inte dricka om hon så varit utan kaffe i 10 år och var grymt sugen. Såklart diskar man ju direkt men det är bängligare med järn. Åtminstone jag vill olja in pannan hyfsat ofta så det inte rostar eller blir snustorr. Vi har ju både grill- och vanlig gjutjärn och grillpannan är i alla fall inte det roligaste att diska.

Nåt jag kom på som inte går att jämföra är steka ägg och steka pannkakor. Blir klart sämre i non-stick jmf med järn.

Jag har efter att läst den där artikeln kommit fram till att jag inte vill ha i mig mer gift och skit i kroppen än nödvändigt, detsamma gäller i mat...

/ Jens
 
I min värld finns bara en stekpanna och den heter skeppshult.

Varför ska man någonsin använda något annat än gjutjärn? Det blir godare och snyggare mat. Handtagen klarar ugnen, inga probs. Den funkar på induktionshällen.

/ Jens

Håller med dig fullt ut, vill man ha saker som håller 20 år + skall man ha riktiga gjutjärnsgrejor, skeppshult är ofelaktiga i mina ögon.

Man får lära sig att man diskar en sån med varmt vatten och att man fettar in den efter varje omgång.

Det är i alla fall ingen principsak för dig med gjutjärn ;) Sambon är traditionell och bl.a. snabbkaffe skulle hon inte dricka om hon så varit utan kaffe i 10 år och var grymt sugen. Såklart diskar man ju direkt men det är bängligare med järn. Åtminstone jag vill olja in pannan hyfsat ofta så det inte rostar eller blir snustorr. Vi har ju både grill- och vanlig gjutjärn och grillpannan är i alla fall inte det roligaste att diska.

Nåt jag kom på som inte går att jämföra är steka ägg och steka pannkakor. Blir klart sämre i non-stick jmf med järn.

Det är lika lätt om inte lättare att diska / skölja ur en gjutjärnspanna. Jag skulle aldrig använda diskmedel i en sådan. Torkar ut dem och tar bort din inbrända fettytan som gör dem så underbara.

En teflon/tefal lämnar rester i mat, och det är sjukt vidrigt. Dem har en begränsad livstid och blir till ett rent helvete att steka i när dem börjar få dålig beläggningsyta. Gör rätt, köp dyrt och köp billigt, det finns väl en anledning till att kockarna använder gjutjärn

Har enbart gjutjärn, 2 stora grytor, laggar och pannor. Allt annat är helt puckat. Men vill man vara dum och köpa "modern" skit får man väl göra det om man vill :)
 
Last edited:
Det är ju det som är så jä*la jobbigt... Nåja, jag är ju inga-konstiga-tillsatser-taliban efter att ha läst Hemlige Kocken så jag kan omvändas till att helt strunta i nonstick. Iofs så är jag jävligt inkonsekvent som käkar godis ibland och det är ju fan inget annat än tillsatser och färgämnen i det (jag vet att vissa är naturliga). Nåja, vi får se men idag blir det den där pannan i alla fall. Återkommer med review senare.


Man får lära sig att man diskar en sån med varmt vatten och att man fettar in den efter varje omgång.
 
Det är ju det som är så jä*la jobbigt... Nåja, jag är ju inga-konstiga-tillsatser-taliban efter att ha läst Hemlige Kocken så jag kan omvändas till att helt strunta i nonstick. Iofs så är jag jävligt inkonsekvent som käkar godis ibland och det är ju fan inget annat än tillsatser och färgämnen i det (jag vet att vissa är naturliga). Nåja, vi får se men idag blir det den där pannan i alla fall. Återkommer med review senare.

Vad är jobbigt? Att skölja av den i riktigt varmt vatten och sen hälla en droppe olja i den? Tycker du inte det är jobbigare när maten fastnar i en stekpanna under stekning?

Köp en riktigt fin gjutjärnspanna och jag lovar att du aldrig kommer vilja använda något annat. Jag lärde mig den hårda vägen. Säkert avverkat 10 stekpannor minst. Aldrig ens funderat på att byta ut mina gjutjärnspannor. Sen är dem snygga också
 
Vet inte hur quotes blir nu men jag vet ju såklart att man inte diskar med diskmedel, tror jag skrev det, men vill olja in ofta för att de inte ska torka och rosta/bli fula. Det är det som gör att det blir klart meckigare jämfört med att köra ner teflonpannan i diskvatten med diskmedel och vispa lite och sen skölja.

Jag och sambon har två gjutjärnsstekpannor redan och, tror jag, tre grytor så visst gillar jag gjutjärn också. Att man får i sig en massa teflon tror jag inte riktigt på innan jag har läst mer.

Håller med dig fullt ut, vill man ha saker som håller 20 år + skall man ha riktiga gjutjärnsgrejor, skeppshult är ofelaktiga i mina ögon.

Man får lära sig att man diskar en sån med varmt vatten och att man fettar in den efter varje omgång.



Det är lika lätt om inte lättare att diska / skölja ur en gjutjärnspanna. Jag skulle aldrig använda diskmedel i en sådan. Torkar ut dem och tar bort din inbrända fettytan som gör dem så underbara.

En teflon/tefal lämnar rester i mat, och det är sjukt vidrigt. Dem har en begränsad livstid och blir till ett rent helvete att steka i när dem börjar få dålig beläggningsyta. Gör rätt, köp dyrt och köp billigt, det finns väl en anledning till att kockarna använder gjutjärn

Har enbart gjutjärn, 2 stora grytor, laggar och pannor. Allt annat är helt puckat. Men vill man vara dum och köpa "modern" skit får man väl göra det om man vill :)

Nu skriver du saker som jag tycker att vi redan tagit upp :) Ja, det är jobbigare att enkomt spola upp varmt vatten utan diskmedel bara för pannan, har inte diskmaskin i den här lyan.

Den här är grym men inte rolig att diska så att den åker fram varje kväll när det är dags för kyckling:
0028T_jpg_300x300_autocrop_q85.jpg



Vad är jobbigt? Att skölja av den i riktigt varmt vatten och sen hälla en droppe olja i den? Tycker du inte det är jobbigare när maten fastnar i en stekpanna under stekning?

Köp en riktigt fin gjutjärnspanna och jag lovar att du aldrig kommer vilja använda något annat. Jag lärde mig den hårda vägen. Säkert avverkat 10 stekpannor minst. Aldrig ens funderat på att byta ut mina gjutjärnspannor. Sen är dem snygga också
 
Last edited:
Ska du ha en teflon-panna så satsa på testvinnaren från ICA. Köpte en sån för ett par veckor sen mest som ett komplement då den var så pass billig samt p.g.a. det goda omdömet den fick.

189:- på ICA Maxi, har slagit 1500:- pannor i test och är nu min huvudpanna i köket. Den är så billig så det är bara att köpa och testa, tror inte du blir missnöjd.
 
Vet inte hur quotes blir nu men jag vet ju såklart att man inte diskar med diskmedel, tror jag skrev det, men vill olja in ofta för att de inte ska torka och rosta/bli fula. Det är det som gör att det blir klart meckigare jämfört med att köra ner teflonpannan i diskvatten med diskmedel och vispa lite och sen skölja.

Jag och sambon har två gjutjärnsstekpannor redan och, tror jag, tre grytor så visst gillar jag gjutjärn också. Att man får i sig en massa teflon tror jag inte riktigt på innan jag har läst mer.



Nu skriver du saker som jag tycker att vi redan tagit upp :) Ja, det är jobbigare att enkomt spola upp varmt vatten utan diskmedel bara för pannan, har inte diskmaskin i den här lyan.

Den här är grym men inte rolig att diska så att den åker fram varje kväll när det är dags för kyckling:
0028T_jpg_300x300_autocrop_q85.jpg

Vad ska du spola upp vatten för? Diska under rinnande vatten så är saken biff. Ställ tillbaka på den varma plattan, låt torka några sekunder och sedan droppar du en liten droppe olja i och torkar in. Detta är klart snabbare än du hinner stoppa i proppen för att fylla i vattnet.. :fakta

Vart tror du teflonet tar vägen som lossnar från pannan? Kommer Teflon-fen och hämtar upp dom innan du äter? :tungan

/ Jens
 
Du är helt säker på att du inte har nonstick i din Skeppshultspanna? :) Allvarligt, nog fan bränner det fast saker i en gjutjärnspanna då och då, även om det inte är jämt. Och nu orkar jag inte höra fler saker om att det ska vara handhavandefel. Jag är 38 år och har lagat mat några gånger både inne och i skogen. Jag tror, i alla fall inte än, att det lilla teflon som lossnar från pannan gör skada i kroppen. Då tror jag att det är farligare att sitta på en hoj på tomgång och få i sig avgaser m.m.

Vad ska du spola upp vatten för? Diska under rinnande vatten så är saken biff. Ställ tillbaka på den varma plattan, låt torka några sekunder och sedan droppar du en liten droppe olja i och torkar in. Detta är klart snabbare än du hinner stoppa i proppen för att fylla i vattnet.. :fakta

Vart tror du teflonet tar vägen som lossnar från pannan? Kommer Teflon-fen och hämtar upp dom innan du äter? :tungan

/ Jens
 
Last edited:
Denna fråga har varit uppe rätt nyligen. Stekpannor verkar engagera nästan lika mycket som Biltema, försäkringar och Bulten. :hihi
 
*/ ?>
Nyheter
Sista chansen!

Nu är vi inne på sluttampen...

Piaggio-gruppen tar över importen av Piaggio, Aprilia, Moto Guzzi och Vespa

Det händer en hel del när d...

Katalogen börjar ta form!

Stora Motorcykelkatalogen 2...

KTM och Husqvarna återkallelser

Pressreleaser från KTM och ...

Provkörning pågår: KTM 1390 Super Adventure S EVO

Vulkanen Teide vakar över o...

Äventyr i Algeriet

I januari åker Allt om MC t...

Mästerlig presentation, KTM 1390 Super Adventure S EVO

I ett maffigt bergsområde, ...

Mästerlig presentation, KTM 1390 Super Adventure S EVO

I ett maffigt bergsområde, ...

Lite fler live foton på KTM 1390 Super Adventure S EVO!

Direkt från Teneriffa! Förs...

CIAO ITALIEN!

Pressrelease från KTM: ...

Back
Top