Dricks

Hej. Det brukliga i usa är 5-10 %, beror mycket på hur bra service du får. En hotelboy som hjälper dig med väskor, 5-10 usd, beroende på mängd bagage och transport längd. Rekomenderar att du tar lite bagage, och lägger pengar på bra motel/hotel. Restauranger , undvik snusket på skumma barer med pickups och harleys utanför.:)
 
Hej. Det brukliga i usa är 5-10 %, beror mycket på hur bra service du får. En hotelboy som hjälper dig med väskor, 5-10 usd, beroende på mängd bagage och transport längd. Rekomenderar att du tar lite bagage, och lägger pengar på bra motel/hotel. Restauranger , undvik snusket på skumma barer med pickups och harleys utanför.:)

thanks, ja schysst ska det vara.
 
thanks, ja schysst ska det vara.

Om du dricksar 5-10% på ett bra hak, så lär du inte få någon vidare service där nästa gång. 15% är mer korrekt att räkna på. På tjänster som t.ex massage osv är det 15-20% som är brukligt. Ju bättre service, desto mer dricks lämnas. Lämnar man 5-10% är det ett tecken på man ej var nöjd med servicen.
 
Alltid minst 10% om du inte är missnöjd då ska de inte ha något alls. Å är du jättenöjd finns ingen övre gräns.

Normalfallet = 10 - 15% (avrundat till ett bra antal dollar)
 
nu börjar det bli komplicerat..., gäller att räkna rätt, man kanske är supernöjd men ger för lite dricks och de tror att man inte var nöjd.

Precis så. Så det är viktigt att det blir rätt.

Jag fick en drickslista av någon en gång. Men jag vet inte var man hittar dem.

Pejja hellre för mycket än för lite. Pejjar du mycket mindre än de tycker sig/vet med sig att de är värda så kan du få frågan om du är missnöjd. Gärna så andra gäster hör...

Tänk på att de tjänar pissigt och att dricksen är viktigt för dem.
 
nu börjar det bli komplicerat..., gäller att räkna rätt, man kanske är supernöjd men ger för lite dricks och de tror att man inte var nöjd.
Äh, man vänjer sig.

10% på en summa klarar de flesta att räkna i skallen.
5% är ju bara att halvera 10%.
15% så lägger man bara på sina 5% på 10%.
20% är bara 10%*2.
Övriga procent i intervallet där emellan tar man lite godtyckligt.

Om vi säger att du har en nota på $86 så blir det med 15% dricks $98.9. Lämnar du då $100 och säger åt servitrisen att behålla växeln så blir alla nöjda och glada. Hon får nästan 17% dricks och du slipper släpa på en massa växel.
 
Vad gäller i sverige då? Det dricksas, men har vi några riktlinjer?

Man dricksar om man är nöjd med servicen, valfritt belopp. Innan du dricksar kolla att restaurangen inte snor sina servitrisers dricks vilket är ganska vanligt föekommande. I sådana fall tycker jag alrig att man ska ge dricks, dricks är ju till som ett tack till servitrisen/servtören för god service.
 
Det beror lite på...

Föresten, är det bara när man tar hem dom till sig man får göra avdrag för "hushållsnära-tjänst" eller får man det även om man följer dom till ett hotellrum?
 
Man dricksar om man är nöjd med servicen, valfritt belopp. Innan du dricksar kolla att restaurangen inte snor sina servitrisers dricks vilket är ganska vanligt föekommande. I sådana fall tycker jag alrig att man ska ge dricks, dricks är ju till som ett tack till servitrisen/servtören för god service.

Ska man då fråga servitrisen om hon kommer att få behålla sin dricks?

Dricks är fan överskattat. Fiffan.
 
Man dricksar om man är nöjd med servicen, valfritt belopp. Innan du dricksar kolla att restaurangen inte snor sina servitrisers dricks vilket är ganska vanligt föekommande. I sådana fall tycker jag alrig att man ska ge dricks, dricks är ju till som ett tack till servitrisen/servtören för god service.

Så du menar att köket inte ska få sína % av dricksen ??? :confused:


om man tycker att maten var värd priset och att servisen tog emot en på ett bra sätt ska man väl ge dem så pass att man har råd med det.:S varför ge dem 15% om man är en familj på 7 pers och alla äter dyrt och man kommer upp i runt 1500? ska man då ge 225kr om man var nöjd, fast än man inte har pengar för det ? sen att priserna har stigit som inihelvete de senaste åren gör det ju inte bättre..
 
Last edited:
Så du menar att köket inte ska få sína % av dricksen ??? :confused:


om man tycker att maten var värd priset och att servisen tog emot en på ett bra sätt ska man väl ge dem så pass att man har råd med det.:S varför ge dem 15% om man är en familj på 7 pers och alla äter dyrt och man kommer upp i runt 1500? ska man då ge 225kr om man var nöjd, fast än man inte har pengar för det ? sen att priserna har stigit som inihelvete de senaste åren gör det ju inte bättre..

Nej det är restaurangägaren som tar dricksen, inte kökspersonalen. Att de anställda delar på dricksen är väl inget problem. Den där boken som betygsätter alla Sveriges restauranger skulle redogöra för vilka restauranger där verksamheten roffar åt sig de anställdas dricks läste jag någonstans.

Kockarna är för övrigt oftast ganska välbetalda medan servitriser och servitörer oftast tjänar väldigt lite.
 
Nyheter
Forged följer tre baggerbyggen

Tre amerikanska hojbyggare ...

Trendbrott: Rullgrusolyckor med MC minskar

Statistik från försäkringsb...

Mc-olyckor kopplat till rullgrus minskar

Trendbrott: Statistik från ...

BMW Motorrad Concept RR

Under den prestigefyllda ut...

Snart dags för Custom Bike Show

Förra året firades den 50:e...

KTM säkrar investerare och gasar vidare

KTM har meddelat en viktig ...

Motorcykelbranschen presenterar ”Safe Ride to the Future 3.0”

Genom att bygga vidare på f...

Bara en månad kvar till Gotland Ring Bike Week!

Nu är det bara en månad til...

En månad kvar till Gotland Ring Bike Week!

Nu börjar det dra ihop sig ...

Vinnn en CTEK CT5 Powersport!

Svara på några enkla frågor...

Back
Top