Mat tips för ungkarl?

Köttsoppa billigt!!!

Ett till... men detta är kanske lite avancerat för en ungkarl, men billigt o gott. Om man vill kan man också laga stor mängd enkelt och det räcker 1-2 veckor.

Redskap:
Stor kastrull
Stekpanna
Stekspade
Skärbräda
Kniv

Råvaror:
(Man kan olika och olika mängd av råvaror beroende på smak och plånbok)
400-800g köttfärs ca. 30-50sek
Paket grytgrönsaker (innehåller; morot, palsternacka, lök, purjolök, kålrot) ca. 10-25sek
2-3 Potatis ca. 5 sek
1st Köttbuljong ca. 3sek
2 Matsked peppar ca. 1sek
1/2 Matsked salt ca. 1sek
1 Matsked paprikapulver ca. 1,50sek

Totalt: 50-75 sek för 5-10 portioner (beroende på hur stor masken i din mage är)

Hur:
Stek köttfärsen (i smör eller olja) tills den är perfekt, stäng av plattan, häll i hälften av pepparn, dvs. 1msk, i den stekta köttfärsen, och rör om.

Skala alla grönsaker.

Tärna alla grönsaker till önskad storlek men potatisen bör vara lite större än tex. palsternacka och kålrot.

Släng potatisen i kastrullen tillsätt vatten så att det täcker potatisen.

Koka upp vattnet med potatisen, med plattan på max.

När det kokar sänk plattan till medel. Vänta tills vattnet har lugnat sig lite, släng i resten av grönsakerna och buljongen. Tillsätt vatten så att det nu täcker även resten av grönsakerna.

Ha lock på kastrullen och låt putra i ca. 10-15 min eller tills potatisen är ganska mjuk.

Tillsätt det stekta köttet, häll i mer vatten vid behov. Släng även i resten av kryddorna och rör om. Låt puttra i ytterligare 5-10min.

Denna goda soppa blir bättre med åldern, men när den är grön och luktar illa bör den slängas. Kan förvras i kylskåp i kastrullen med lock på, håller sig upp till 1 vecka, för längre livslängd bör den vara i en lufttät behållare.

Här har ni även en hemsida med lite olika recept.
http://www.jagm.eu/wordpress/
 
1 paket keso
1 paket knäckebröd

Lägg keson på knäckebrödet o ät.
Vill man piffa upp de kan man lägga en tomatskiva på.
 
skruvmakisar.
ost o brocolisås el likn..
i med lite skinka o 15min senare så :tummenupp
oja.. man kan peppra lite oså :)
 
Enklaste och billigaste(!!!!!!) och GODASTE unkismaten som egentlgen funkar för alla är:

Ungsgrillad kyckling med rotsakslåda. Jäkligt gott.

Ingredienser:
- Hel kyckling (Köp fryst, billigt som f*n)
- Vitlök
- Gul lök
- Färskpotatis
- morötter
och gärna även rödbetor(INTE inlagda) och andra rotfrukter.

Gör som följer:
Skala rotfrukterna och skär ner i relativt stora bitar. Halvera potatisarna. Skala vitlöksklyftor och halvera dessa.
Gör "båtar" av gul lök.

Tina kycklingen och stycka den
(skär loss ben, vingar och dela resten på mitten)

Lägg allt i en långpanna. Ringla över olja. Krydda kycklingen med lite salt & peppar eller lite grillkrydda.

In med skiten i ugnen på typ 200grader i drygt en timme..

Käka och njut! Gött som fan. Ha ev nån god sås till. Allt från ketchupp till Bearnaise eller bbq-sås funkar.
 
1 burk ravioli/ vita bönor , bara öppna o ät.
alternativt ställa burken i solen en timma eller så innan inmundigande :D

får du tag i en konserv som heter Präriegryta, så är det nog det lyxigaste och enligt mig godaste latmans/ungkarls käket som finns.. speciellt kall och direkt ur burk!!

om man däremot klarar att hantera en spis utan att bränna upp allt i närheten kan jag rekommendera följande när latheten/ malen i plånboken slår till:

2 paket nudlar
1 paket bacon
en handfull grillkrydda
en skvätt olja
ett halvt paket matlagningsgrädde.


hacka baconen i lagom bitar, olja in lite och massera in rikligt med grillkrydda.
stek sen banonen lagomt.
koka nudlarna.

i med baconen och grädden o rör runt lite..

Gott ,mättande, Billigt billigt.
 
vafasen ok..
Köp tunnbröd.. sen köper du valfria röror, finns massvis i butik.
rulla ihop o ät.
Vill du lyxa till det? köp någon kryddad korv kött o stek sen lägg på...
bara en stekpanna att diska o smidigt o äta :D
 
finns mkt lamm, kyckling lite karre och mkt konserver så hällst sån mat.

vad kan man göra på lamm kotletter?
 
vad äter man till lamm och färskpotatis? vitlöksås chilli vitlökar och sallad?
 
Ta den största kastrull du har, fyll den med all pasta du får plats me, sen e de bara att vräka i mjukost, typ bacon,eller skinksmak så har du mat i flera dar,,,, smakig måltid:D
 
Allt i en panna?

2 lammkotletter
klyftpotatis i lagom mängd
en liten näve rosmarin
skivad vitlök efter smak
soltorkade tomater i olja (hacka dem)
1 halv rödlök
salt/peppar

Olja i pannan sen i med potatis, kotletterna, rosmarin, vitlök o soltorkade tomater.
Stek ett par minuter sen i med löken, stek sedan tills potatisen är klar då är också lammet klart. (glöm inte vända på kotletterna)
 
finns mkt lamm, kyckling lite karre och mkt konserver så hällst sån mat.

vad kan man göra på lamm kotletter?

Man kan göra asgod mat av sånt Prulle :)

Stek karré eller lammkotletterna (eller båda)..och om du vill göra det extra gott så tar du o marinerar det i citronjuice, olivolja och någon krydda som du tycker om..Zetas rosmarin o havssalt till lamm är mycket god (plastkvarn som man maler själv ur..kostar ca 30 spänn). Låt dra i någon timme.
Torka sedan av köttet och stek i olja eller margarin. Stek en hel del och ät lite med ris och någon god sås (finns massor av färdiggjorda).

Resterande kött spar du i kylen och skär i små strimlor innan du lägger in det. Då kan du göra hemmagjorda rullar (liknande kebabrulle..köp något mjukt platt bröd som du gillar, en god sås och släng i lite sallad o skit på ;)) sedan steker du upp lite köttstrimlor och kryddar med god krydda tex grillkrydda eller Santa Marias nya asgoda kryddor i plastkvarnar som man maler själv direkt över det man lagar..Chiliexplosion är svingod att dra på när man steker kött.

(fixa en bra stekyta på köttet först innan du kryddar..sedan drar du på så mycket du vill ha o steker klart köttet)
Släng på ovanpå brödet och kanske lite extra sås varpå du rullar ihop den o äter :) (vik in botten först och sedan sidorna så slipper du att innehållet rinner ut nertill medan du äter. Asgott o asenkelt.

Annars är jorgubbs-och blåbärsfil blandat med Start OSLAGBART :mums
 
Last edited by a moderator:
3018951 Man kan göra asgod av sånt Prulle.

Stek karré eller lammkotletterna..och om du vill göra det extra gott så tar du o marinerar det i citronjuice, olivolja och någon krydda som du tycker om.
Torka sedan av köttet och stek i olja eller margarin. Stek en hel del och ät lite med ris och någon god sås (finns massor av färdiggjorda).

Resterande kött spar du i kylen och skär i små strimlor och använder till att tex göra hemmagjorda rullar (liknande kebabrulle..köp något mjukt platt bröd som du gillar..en god så och släng i lite sallad o skit) sedan steker du upp lite köttstrimlor och kryddar med god krydda tex grillkrydda eller Santa Marias nya asgoda kryddor i plastkvarnar som man maler själv direkt över det man lagar..Chiliexplosion är svingod att dra på när man steker kött.
(fixa en bra stekyta på köttet först inan du kryddar..sedan drar du på så mycket du vill ha o steker klart köttet)
Släng på ovanpå brödet och kanske lite extra sås varpå du rullar ihop den o äter :) (vik in botten först osedan sidorna så slipper du att innehållet rinner ut nertill medan du äter. Asgott o asenkelt.

Annars är jorgubbs och blåbärsfil blandat med Start OSLAGBART :mums
tack lätt gott! ska provas
 
Köp ett fryst 4-pack laxkotletter (ca. 60-70 spänn). Lägg in en kotlett i micron och kör ca 3 minuter på full effekt (varierar lite mellan olika modeller, se till att kotletten är genomkokt överallt) och koka fullkornspasta till. Är det goda kotletter smakar det nästan som mat lagad på riktigt!:)
 
"Chili sincarne"(vegetarisk "chili concarne):

1 burk majs
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater
~1/2 matsked vetemjöl(för konsistens, brukar skita i det)

Rör ner i en kastrull och koka upp.
Tillsätt sedan en halv förpackning/burk creme fraishe samt
ketchup och dragon(eller annat krydda) efter behag.

Innehåller alla essentiella aminosyror och serveras med fördel
i djup tallrik ackompanjerat av några mackor.

Har man ätit många gånger, i slutet av månaden kan man skita
i ketchupen och ersätta creme fraishen med yoghurt naturell
(som man äter till frukost och har stående i kylen). Kostnaden blir då runt
10kr.
 
Köp ett fryst 4-pack laxkotletter (ca. 60-70 spänn). Lägg in en kotlett i micron och kör ca 3 minuter på full effekt (varierar lite mellan olika modeller, se till att kotletten är genomkokt överallt) och koka fullkornspasta till. Är det goda kotletter smakar det nästan som mat lagad på riktigt!:)

Haha, måste prova det nångång.
Bra tipps! :tummenupp
 
3019207 "Chili sincarne"(vegetarisk "chili concarne):

1 burk majs
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater
~1/2 matsked vetemjöl(för konsistens, brukar skita i det)

Rör ner i en kastrull och koka upp.
Tillsätt sedan en halv förpackning/burk creme fraishe samt
ketchup och dragon(eller annat krydda) efter behag.

Innehåller alla essentiella aminosyror och serveras med fördel
i djup tallrik ackompanjerat av några mackor.

Har man ätit många gånger, i slutet av månaden kan man skita
i ketchupen och ersätta creme fraishen med yoghurt naturell
(som man äter till frukost och har stående i kylen). Kostnaden blir då runt
10kr.
gött. börjar få ont på creme fraishen och tomat å massa annat så jag får handla efter jobbet imorn.
 
vafasen ok..
Köp tunnbröd.. sen köper du valfria röror, finns massvis i butik.
rulla ihop o ät.
Vill du lyxa till det? köp någon kryddad korv kött o stek sen lägg på...
bara en stekpanna att diska o smidigt o äta :D

Äh lägg av. Korven steker du i ugnen på ett galler = Inget att diska. Amatör! :D
 
TJÄLKNÖL

ca 1,5 kg älgstek (fryst)

Till lagen:
½ dl salt
1 msk socker
½ liter vatten
1 msk örtkryddor ( t.e.x basilika, dragon och provensalska kryddor)

Kall sås: Gräddfil, riven pepparrot och lite worcestersås.

Potatissallad till tjälknöl:
Tärnad potatis på burk
Gräddfil
majonnäs
Svartpeppar
strimlad vitkål (strimla med en osthyvel)
Djupfrysta ärter
Riven pepparrot
Strimlad purjolök

Gör så här: Lägg det frusna köttet på galler över en långpanna.
Ställ in i ugn ca 80 grader och beräkna stektiden till ca 10 timmar
(ex. 1.5 kg tar ca 10 timmar). Vänd gärna steken efter halva tiden
och stick in en termometer i den tjockaste delen.
Avbryt stekningen vid 70 grader.

Blanda en lag av salt, socker och vatten. Rör i örtkryddorna.
Lägg steken i lagen medan den är varm och låt ligga i ca 5 timmar.
Tag upp den ur marinaden och förvara den på vanligt sätt.
Köttet ska marineras i en trång bunke eller plastpåse.
Vänd steken ett par gånger.

Servera köttet i tunna skivor.
Gör en god potatissallad till. Förslag finns här ovan.
Blanda till en sås av gräddfil, riven pepparrot och lite worcestersås.
 
Nyheter
Norton Motorcycles siktar på fyra nya modeller till 2026

Norton Motorcycles förbered...

GB350S i fokus på Wheels and Waves 2025

Honda var tillbaka i Biarri...

En hyllning till mästaren!

Pressrelease från MV Agusta...

Vinnarhoj från Custom Bike Show

I nästa nummer av Allt om M...

Testhoj hämtas från Sulas MC

Vi åkte till Strängnäs för ...

Transportstyrelsen avvecklar appen Mina fordon

Foto: Andreas Johansson ...

Custom Bike Show 2025

Den 7 juni var det åter dag...

Forged följer tre baggerbyggen

Tre amerikanska hojbyggare ...

Trendbrott: Rullgrusolyckor med MC minskar

Statistik från försäkringsb...

Mc-olyckor kopplat till rullgrus minskar

Trendbrott: Statistik från ...

Back
Top