Fetaste glöggen

Starstriker

Som man googlar får man svar
Gick med
27 Apr 2003
Ort
Stockholm
Hoj
BMW 1200GSA, 3x BMW C1 200
Fetaste glöggreceptet!

Det tar tre veckor, så det är hög tid att röra ihop sin brygd. Det blir starkt som attan; 20-25%.

5 skivade råa potatisar
500 gr russin
5 L svagdricka (borde kunna fungera med julöl också, men har inte testat)
2 ½ kg strösocker
3/4 dl hela nejlikor
1 litet pkt hel kardemumma i bitar
1 bit hel ingefära (skala)
50 gr jäst

Blanda allt i en stor jäshink med lock. Låt stå i 3 veckor och rör om varje dag. Eller lägg en påse/tallrick/kastrullock över men inte tätslutande..

Tappa upp på flaskor. Glöggen blir bättre ju längre man lagrar den på flaskorna. Vissa gör sin glögg redan i februari för att sen dricka den i dec.
 
Last edited:

Mark

FÖRrBANNAD
Gick med
30 May 2003
Ort
Göteborg
Hoj
KTM 990 SMR
Har du själv testat receptet?

Här är receptet till en härligt fruktig fruktkaka:

1 dl socker
4 ägg
2 dl torkad frukt
1 tsk salt
1 dl farinsocker
4 msk citronsaft
nötter
2 liter whisky

Ta fram en mellanstor skål.
Kolla whiskyn genom att smaka. Häll whisky i ett decilitermått och drick.
Upprepa.
Sätt på elvispen.
Smaka återigen på whiskyn, om den fortfarande håller kvalitén.
Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker och vispa igen
Kolla om whiskyn fortfarande är god, drick ännu en kopp.

Schtäng av elvischpen.

Knäck två hönor och schläng i schkålen, med all torkad fjukt .
Schätt på elvischpen igen..
Om den fjuktade torken fastnar i schkålen, vrid loss den med en
muvschkrejsel
Schmaka sen om whiskyn fortfarande är god.
Schen schka du schila 2 dl schalt, eller nåt schånt. De é inte schå noga.

Kolla whischkyn.

Schila citronsaften, lägg till en mat...sched... och schå socker, eller
nåt, va fan.
Schmörj ugnen.
Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga av elvischpen.
Schläng ut schkålen genom fönschtret, och ... schå kolla schen whiskyn.

Gå å lägg dej... Vem fan schänner för å äta en jävla fjuktkaka i alla
fall...?
 
Last edited:

Starstriker

Som man googlar får man svar
Gick med
27 Apr 2003
Ort
Stockholm
Hoj
BMW 1200GSA, 3x BMW C1 200
Hehe. Jodå, jag har faktiskt testat den. Gjorde den förra året, men bara halv sats då. Nu har jag precis rört ihop 5 liter.

Problemet är ju att man alltid kommer på att man ska göra glögg när man är sugen på det. Planeringen är ju inte den bästa. Ikväll blev det treveckorsglögg (ovan) och tvåtimmarsglögg (rödtjut plus kryddor)
 

Anders R

Konaklubben
Gick med
15 Sep 2003
Ort
Här
Hoj
GSXS1000F/DR650/Dew+/SecteurElite
Äh, varför krångla till det!

Aromatisk tinktur köper man på apoteket.
1 pava vitt eller rött billigt vin
1 halva explorer
2 dl sockerlag

blanda ihop vinet ,explorern och sockerlagen, stänk i aromatisk tinktur och smaka av, till du själv tycker det duger. Vadå lagring.
 

Freddola

Ny medlem
Gick med
23 Jun 2005
Ort
K-town
Hoj
Husa 650, kawwa 250
Har mycket svårt o tro på detta:
"Det tar tre veckor, så det är hög tid att röra ihop sin brygd. Det blir starkt som attan; 20-25%."

Inte ens jäster som är gjorda för att göra mäsk på når 20-25% i verkligheten (kanske i nått labratorium).
Så att man får mellan 20-25% med vanlig jäst är nog skvatt omöjligt (Läst på lite nu i gamla filer, vanlig bakjäst klarar upp till ca 12%).

Skall se om jag hittar glöggrecepter jag använde mig av.
Har en flaska kvar sen förra året! :tummenupp

Edit:

5g Stjärnanis
14g Kanelstång
2.5g Kryddnejlikor (Hela)
8g Kardemummakärnor (hela)
10g Ingefära (skalad och skivad)
10g Sötmandel (delade)
3.5g Pommeransskal
4g Bittermandel (delade)
1.7g Vaniljstång (Skuren på mitten)
100g Russin


Detta läggs i 700ml sprit ca 40% i en burk med tätslutande lock för att macerera i 7 dagar. Skaka då och då.

Sedan skall en sockerlag på 3dl socker kokas och karameliseras, varvid alltihop, spriten (efter att den silats av) och sockret, blandas med 2250ml (3 flaskor) rött vin som sedan får sjuda i några minuter.

Vinet bör vara fylligt och fruktigt.
 
Last edited:

abethebabe

hungarianstallion
Gick med
15 Jan 2006
Ort
Fbg
Hoj
GSX-R 750 SRAD -97, R1 banräcer, yamaha yz250f -02, kawasaki kx450f -08, zx9r -98
Äh, varför krångla till det!

Aromatisk tinktur köper man på apoteket.
1 pava vitt eller rött billigt vin
1 halva explorer
2 dl sockerlag

blanda ihop vinet ,explorern och sockerlagen, stänk i aromatisk tinktur och smaka av, till du själv tycker det duger. Vadå lagring.


nä precis, varför krångla:va stick in till bolaget å köp en flaska b.l.o.s.s.a 07 så är saken biff:tummenupp 07:an smakar riktigt fint samt bara 79 spänn flaskan:tummenupp
 

Starstriker

Som man googlar får man svar
Gick med
27 Apr 2003
Ort
Stockholm
Hoj
BMW 1200GSA, 3x BMW C1 200
Har mycket svårt o tro på detta:
"Det tar tre veckor, så det är hög tid att röra ihop sin brygd. Det blir starkt som attan; 20-25%."

Inte ens jäster som är gjorda för att göra mäsk på når 20-25% i verkligheten (kanske i nått labratorium).
Så att man får mellan 20-25% med vanlig jäst är nog skvatt omöjligt (Läst på lite nu i gamla filer, vanlig bakjäst klarar upp till ca 12%).

Skall se om jag hittar glöggrecepter jag använde mig av.
Har en flaska kvar sen förra året! :tummenupp

Edit:

5g Stjärnanis
14g Kanelstång
2.5g Kryddnejlikor (Hela)
8g Kardemummakärnor (hela)
10g Ingefära (skalad och skivad)
10g Sötmandel (delade)
3.5g Pommeransskal
4g Bittermandel (delade)
1.7g Vaniljstång (Skuren på mitten)
100g Russin


Detta läggs i 700ml sprit ca 40% i en burk med tätslutande lock för att macerera i 7 dagar. Skaka då och då.

Sedan skall en sockerlag på 3dl socker kokas och karameliseras, varvid alltihop, spriten (efter att den silats av) och sockret, blandas med 2250ml (3 flaskor) rött vin som sedan får sjuda i några minuter.

Vinet bör vara fylligt och fruktigt.


Det här receptet låter inte alls så tokigt!
Det blir till att testa nästa jul. Vi får lyfta tråden då :)

Betr. styrkan i "min" glögg så har jag naturligtvis inte mätt den, utan det är en rent subjektiv uppskattning. Det smakar starkt och man blir rejält dragen :)
 

Freddola

Ny medlem
Gick med
23 Jun 2005
Ort
K-town
Hoj
Husa 650, kawwa 250
Det här receptet låter inte alls så tokigt!
Det blir till att testa nästa jul. Vi får lyfta tråden då :)

Betr. styrkan i "min" glögg så har jag naturligtvis inte mätt den, utan det är en rent subjektiv uppskattning. Det smakar starkt och man blir rejält dragen :)

Receptet är taget från ett bryggforum och det är många som rekommenderar det smakar riktigt bra.
Blir bara bättre av att lagras med men funkar prima redan nån vecka efter man gjort den.

Sen kan du ju byta ut bakjästen mot lite riktig jäst så kmr du både få starkare o renare glögg :tummenupp
Skippa turbo dock o ta en som jäser lite saktare.
 

Bushido

Skånsk Säckpipsninja
Gick med
9 Sep 2006
Ort
Sydöst
Hoj
HD Ultra Limited - 19, HD Heritage Softail -03, Yamaha R1 -99, Yamaha RD350YPVS -83, Yamaha DT125LC -85, Kawasaki KV75 -78, Yamaha YSR80 -86
nu har jag precis rört ihop en sats starstriker-glögg i nåt så satsigt som en jäsflaska så vi får väl se om tre veckor:tummenupp liten fråga bara: är det exakt tre veckor? för jag planerar att ge bort en del i julklapp och undrar om man kan lyfta den redan efter typ 18-19 dagar... planerade att göra den i förrgår för att hinna precis rätt datum men jag fick inte tag på nån svagdricka så... vad tror du, starstriker? kan man plocka den med något kort datum?
 

dunderhonung

Vill ha en duke nu!!
Gick med
27 Sep 2007
Ort
stockholm
Hoj
CBR 600 *såld*
Blossa glögg 07

håller me fullständigt! skynda o köp, de tar slut snabbt...!
 

crossniklas

Scooterbög
Gick med
27 Feb 2005
Ort
Norrort
Hoj
SR172
Ska prova detta i helgen, fast en mindre sats då! :tummenupp

Förresten när man ska dricka det, ska man låta det stå någon dag helt stilla så jästen ligger på botten? För att sen suga upp drickat istället?
 

A_o_D

dead girls never say no
Gick med
15 Jul 2005
Ort
Skövde
Hoj
zx10r -08
varför krångla till de .. blossa vinglögg + mörk captain morgan! :yoparty
 

FreddaAbborre

Fina fisken
Gick med
29 Aug 2004
Ort
Lund
Hoj
Moto-Martin Z1 900, Z1 -74, Z1000 -78 to be superbike, VFR400 Repsol
Har mycket svårt o tro på detta:
"Det tar tre veckor, så det är hög tid att röra ihop sin brygd. Det blir starkt som attan; 20-25%."

Inte ens jäster som är gjorda för att göra mäsk på når 20-25% i verkligheten (kanske i nått labratorium).
Så att man får mellan 20-25% med vanlig jäst är nog skvatt omöjligt (Läst på lite nu i gamla filer, vanlig bakjäst klarar upp till ca 12%).

Skall se om jag hittar glöggrecepter jag använde mig av.
Har en flaska kvar sen förra året! :tummenupp

Edit:

5g Stjärnanis
14g Kanelstång
2.5g Kryddnejlikor (Hela)
8g Kardemummakärnor (hela)
10g Ingefära (skalad och skivad)
10g Sötmandel (delade)
3.5g Pommeransskal
4g Bittermandel (delade)
1.7g Vaniljstång (Skuren på mitten)
100g Russin


Detta läggs i 700ml sprit ca 40% i en burk med tätslutande lock för att macerera i 7 dagar. Skaka då och då.

Sedan skall en sockerlag på 3dl socker kokas och karameliseras, varvid alltihop, spriten (efter att den silats av) och sockret, blandas med 2250ml (3 flaskor) rött vin som sedan får sjuda i några minuter.

Vinet bör vara fylligt och fruktigt.

Den där provade jag igår. Eller något som liknande denne. Dock utan tjafset med sockerlag (var dock iblandat lite råsocker) och vin. Vart kalas! Ska man bara hinna förbi tyskland för lite inhandling av fin sprit.
 

Jim G™

Nu med hoj igen :-)
Gick med
8 Jun 2007
Ort
Färjestaden
Hoj
none
Starstrikers glögg

Har gjort den glöggen Starstriker rekomenderar 2 gånger, i år och förra året.
Kan starkt rekomendera den men att det skulle bli 20-25% stämmer inte.. Mätte upp min förra sats till 12%.

Förfinade receptet i år med att byta ut en halvliter av svagdrickan mot en halvliter Guinnes och när glöggen var klar spetsade jag den med en 35:a Jack Daniels.:tummenupp :tummenupp

Glöggen blir som bäst när den stått i ett år förövrigt!
 

Freddola

Ny medlem
Gick med
23 Jun 2005
Ort
K-town
Hoj
Husa 650, kawwa 250
Den där provade jag igår. Eller något som liknande denne. Dock utan tjafset med sockerlag (var dock iblandat lite råsocker) och vin. Vart kalas! Ska man bara hinna förbi tyskland för lite inhandling av fin sprit.

Trevligt att höra :).
Annars kan man ju tillverka den själv.. :rolleyes:
 

Affe_R1

Sporthojsnörd
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Uppsala
Hoj
KTM EXC-F 350 Sixdays, Triumph Street Triple 765 RS
nä precis, varför krångla:va stick in till bolaget å köp en flaska b.l.o.s.s.a 07 så är saken biff:tummenupp 07:an smakar riktigt fint samt bara 79 spänn flaskan:tummenupp

Jag håller med abethebabe. :fakta
Det är den godaste glögg jag har druckit så jag köpte 5st flaskor Blossa 07 här i veckan. :tummenupp
 

Bushido

Skånsk Säckpipsninja
Gick med
9 Sep 2006
Ort
Sydöst
Hoj
HD Ultra Limited - 19, HD Heritage Softail -03, Yamaha R1 -99, Yamaha RD350YPVS -83, Yamaha DT125LC -85, Kawasaki KV75 -78, Yamaha YSR80 -86
upp! nu är det dags igen!:yoparty
 
Nyheter
Bilder Custom Bike Show

När alla bilder till report...

Marc Márquez har skrivit på för Ducatis fabriksteam

Nu står det klart att Marc ...

ISR Brakes sålt

För några år sedan bestämde...

Honda laddar fullt på eldrivna fordon

I samband med 2024 års Busi...

Marc Márquez flyttar till Ducatis fabriksteam

Marc Márquez ersätter Enea ...

Ducati Diavel V4 vinner designpriset ”Red Dot: Best of the Best”

Ducati Diavel V4 har utsett...

Resultatlista – Custom Bike Show

Custom Bike Show är tveklös...

Ducati Diavel V4 vinner ”Red Dot: Best of the Best”

Ducati Diavel V4 har utsett...

Nu gäller prövotid för AM-körkortet

En ändring i körkortslagen ...

Custom Bike Show imorgon!

Portarna till campingen är ...

Top