REGLER FÖR TEKNIKFORUMET
Dessa regler appliceras även på övriga felplacerade teknikrelaterade trådar

VEM SKA SVARA PÅ FRÅGOR?
- Den med erfarenhet i ämnet
- Kom inte med gissningar
- Undersök ämnet väl, svara utförligt med bilder om möjligt.
- Sammafatta ditt svar i ett (1) inlägg istället för flera.
- För icke MC-relarade frågor, använd OT Teknikforumet
VARFÖR DESSA REGLER?
- Vi behöver sålla ut felsvaren som kan få otrevliga konsekvenser
- Irrelevanta diskussioner skall ej förekomma
- Detta forum ska vara SERIÖST.
- Regelbrott leder till banning från teknikforumet.
LÄS OVAN INNAN DU DELTAR I TEKNIKFORUMET
Sidan 1 av 7 1234567 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 135
 1. #1
  Dr.Bike
  Gäst

  Lightbulb Allt du inte trodde att du behövde veta om OLJOR! DEL1

  Inledning: Detta är en artikel jag skrivit för en klubbtidning, allt är inte fakta, det är mycket tyckande, men mitt mål är inte alls att vara vetenskaplig. Jag vänder mig till dig som läser för nöjes skull, och jag utger mig inte för att sitta inne med den absoluta sanningen.
  Därför skriver jag hellre på ett underhållande sätt, så att du förhoppnngsvis kan få dig ett smil, samt så gillar jag att vända mig till folk som INTE är fackidioter eller experter. Den "vanlige mannen på gatan" är målgruppen, och jag försöker "tala till bönder på bönders språk" varför många fakta, siffror och annat som krånglar till det är utelämnade. Jag talar hellre bildspråk.

  Jag tror nämligen på tesen: Endast det enkla är möjligt.

  Anledningen till denna artikel var att pacMan frågade om varför det finns Delsyntetoljor, men jag tog mig friheten att klippa ihop lite av varje!
  Så det blir lite om oljor överlag, det blir syntet-mineraldebatten, det blir den text jag la ut om tillsatsmedel osv så ni som orkar: Håll tillgodo!

  OK, då åker vi!

  Innan vi talar om delsyntetoljor och vad det är, så fräschar vi upp våra allmänna oljekunskaper!
  Jag avser alltså inte gå igenom kvalitetssystemen (SAE, JASO, ACEA) och hur man mäter oljans olika egenskaper, sådant kan ni läsa er till på oljebolagens hemsidor, utan jag håller mig till skillnaden mellan mineralolja och syntetolja, och varför den senare är SÅ mycket bättre. Det ämnet i sig är en redig djupdykning som du snart kommer märka!

  När det sedan är avklarat, och vi kommit överens om att man kanske t.o.m kan klara sig på något lite enklare olja, och framförallt: Billigare. Så då åker vi vidare i resonemanget.
  Jag är ju också vapendragare för tesen: "Mest pang för pengarna!"
  Men det kräver då alltså att man VET vad som döljer sig i förpackningarna.

  Hur är du?

  Rent allmänt är vi alla lättlurade och mer eller mindre frivilliga offer för bondfångeri med granna etiketter och flashiga flaskor!
  Det som är DYRT är också BRA. Punkt slut! För visst betalar vi väl ett proportionellt pris mot produktutvecklingen?

  Tyvärr boyz'n girls. Kvalite'n står oftast i omvänd proportion till priset!
  Sämsta oljan har störst påslag i förhållande till vad man får! Och det beror på vår ovilja att lära nytt.
  Big business för oljebolagen däremot!
  Mer om det senare!
  Nu över till den lilla jämförelsen: De två tävlanden är redo! Syntet i ena ringhörnan - Mineral i den andra!

  Rond ett:

  Syntetolja "designas".


  Det hela går till så att man tar fram en exakt oljemolekyl med de önskade egenskaperna på syntetisk raffinerings väg.
  Men det lustiga är att man utgår från en mineralolja som bas!
  Så att tala om att oljan är syntetisk i den bemärkelsen att man skulle blanda ihop massa mysko kemikalier är EGENTLIGEN fel. Den är syntetiserad!
  Jaja, hårklyveri.

  Nu är det ju inte vilken mineralolja som helst man får fram efter denna process och använder, utan den har gått igenom många, långa, och väldigt noggranna raffineringsprocesser. Detta innebär också att den oljan är RENARE och innehåller mindre mängd koksande och tjärbildande ämnen, vilket får till följd att syntetoljan (som ju i sin grund är en mineralolja!) tål högre temperaturer, vilket är bra. Framförallt för de som kör luftkylda maskiner som per definition blir hetare än vätskekylda.
  Och det är bara EN av fördelarna med syntetolja.
  More to come!

  Så det man gör, och det resultat man kan se, är att ALLA molekyler i en syntetolja, är exakt likadana, vilket de INTE är i en mineraldito.
  Syntetoljan är en homogen produkt alltså.

  Oljefilmen

  Det är den här homogeniteten med de långa molekylkedjorna som skapar den exceptionellt bäriga oljefilmen hos en syntetolja.
  För: Om man tittar på en mineraloljemolekyl så är det inte alltid de ser likadana ut, eller ens är särskilt långa, vilket ju var bra.
  Oljemolekyler är långa kolvätekedjor, och det är så, att det är LÄNGDEN på de här strukturerna som avgör bärigheten på filmen.

  Molekylkedjorna "hakar tag" i varandra, och flätas samman till en hållbar matta = oljefilmen.

  Tittar vi på en mineralolja, så är det väldigt stor spridning i hur långa dessa molekyler är.

  Utvik: Basoljor från olika delar av världen har väldigt stor skillnad i molekylernas längd, och som exempel har olja från arabvärlden en väldigt HÖG andel korta molekyler = sämre bärighet, trots samma viskositet som en annan olja.
  ETT speciellt område, som är känt för fin råolja med HÖG andel långa molekyler, och därför rankas högt då det kommer till smörjprestanda är Pennsylvania. USA Yes Sir!

  Så mineralolja är inte ALLTID dålig.
  (Men alltid sämre än en syntetolja! anm.)

  Men, säger nu vän av ordning; hur mycket skiljer det då?

  För att inte prata å (Ångström osv.) på molekylstorlekar så kan vi transformera upp molekylstorlekarna till begripliga värden.

  En typisk mineralolja har då:

  40 % av molekylerna är 1-3 mm
  40% --------------- är 3-5 mm
  20% --------------- är > 5 mm


  En syntetolja är för det första homogen = alla molekyler exakt lika långa i en given olja.
  100% av molekylerna är mellan 2 och 3,5 CENTIMETER. (Beroende på vem som tillverkat basoljan). Men alla är som sagt lika i en given olja. Alltså har en syntet 6-10 ggr längre molekyler än medelmineraloljan.

  Börjar bilden klarna varför syntetolja är så mycket bättre? :-)

  Översätter man det här till bytesintervall så betyder det i klartext att syntetoljan "håller" 6-10 ggr längre (teoretiskt) innan den är söndermald och behöver bytas. För det är just det som är gränssättande för din olja, och som talar om när den skall bytas. Molekylkedjorna mals sönder, blir kortare och kortare för att tillslut inte längre kunna haka tag i varann. I det läget brister oljefilmen och skärning är ett faktum.
  Att olja är SVART är alltså inget incitament till byte.
  Det är bara en indikation på att oljan gör sitt jobb genom att rena, tvätta och sen hålla skiten flytande i oljan. M.a.o.: allt ok kompis!

  Som motexempel kan ju nämnas olja som INTE kommer i kontakt med förbränningsrester. Det är bl.a. växellådsoljor och slutväxeloljor.
  Dessa utsätts för enorma kuggflanktryck som maler sönder oljan. Har man då som praxis att SE på oljan hur den ser ut, ja då kan man titta till f-n avlöser en! Oljan kommer alltid se likadan ut.
  Trots att den kan vara slut för länge sen.
  Lärdom: Man kan aldrig SE på en olja om den är slut eller inte.

  Längden på molekylstrukturerna gör också oljefilmen bärigare. D.v.s. en oljefilm av en given tjocklek klarar ett högre lagertryck innan filmen till slut brister = bra motiv för syntetolja vars filmbärighet är överlägsen mineraloljor. Särskilt när det börjar hetta till i motorn :-) (Här skall oxå sägas att tjockare olja har bärigare film än en tunnare, men nu skall vi alltså koncentrera oss på dom olika oljetyperna mot varann, och vi förutsätter lika förhållanden för båda, d.v.s samma viskositetsspann osv.)

  Folk (nu generaliserar jag igen!) är dock stockkonservativa och byter olja alldeles för ofta i motorn!
  Av någon grumlig anledning som att "jag vet minsann bäst" eller "så står det i manualen" eller nåt ditåt. Det som står i manualen är givetvis rätt, men man får tänka till: NÄR var det rätt? I mitt fall 1972 - mao TÄNK! Det som står kanske inte gäller, för tillverkaren kan ju inte ta intäkt på framtida produktutveckling inom oljeområdet när denne skriver sin manual... bara som ett exempel.
  Olja är en av de heliga kor där "ingen djävel ska tala om för mig minsann...och jag vet minsann en gubbe som sa...och sen refererar man till nåt lokalt motororakel som körde rally med Amazon på 70-talet...

  Det är naturligtvis inte FEL att byta ofta, men det finns ingen smörteknisk fördel. Och kör man på syntetolja och byter för ofta blir det bara (onödigt) dyrt. Och de flesta klarar sig dessutom med prestandan hos en god delsyntetolja (f-n nu svor jag i kyrkan igen...). Trodde aldrig jag skulle säga detta... Väck mig någon!

  Det finns bara TVÅ anledningar till att byta olja ofta, och den ena är korta driftsintervall med mycket kallslambildning i oljan som bryter ned den, och den andra är extrema driftsförhållanden (racing).
  ELLER (kom på en tredje) ett LÄNGRE driftsuppehåll, typ vinterförvaring av mc'n. Och då vill man (jag iaf) inte ha gammolja med sura svavelföreningar kvar i motorn, frätandes på metalldelarna över vintern.

  Man skall ha rent på sig till natta!  Delsyntet då? (eller eller Linje2 i mellanmjölkens land) !

  Delsynteter då? Vad är det? Och varför finns dom? (Delsyntet kan ibland jämföras med Lärkpastej!)


  Det var en marknadsskojare en gång i världen som tänjde lite på samvetet, men ljög väl aldrig rent ut. Så när någon frågade honom om hur han kunde få tag i så mycket lärkor så det räckte till hans berömda lärkpastej drog han lite på orden...men sa att: Tjaa...man får allt dryga ut den lite.
  Folk var ju nyfikna, för om man blandar ut FÖR mycket så vet man ju snart inte vad det är för produkt, och det börjar lukta bedrägeri.
  Och det höll ju gubben med om, och sa svävande att: "Jo...det går nog någon slags moralisk gräns vid 50-50 när man blandar.

  F-n tänkte folk, BARA 50% Lärklever i pastejen! Resten var Hästlever.

  Så gubben drog öronen åt sig, och avslöjade först på sin dödsbädd hemligheten bakom sin rikedom på riktigt:
  "Kom ihåg min son...ljug aldrig, men berätta för f-n inte sanningen!
  - När du blandar till Lärkpastejen tar du 50-50:
  En Lärka, och en häst!

  Det var gubbens definition på fifty-fifty...


  Vad har detta med delsyntetolja att göra då?

  JO! Samma gycklare finns ute på den öppna oljemarknaden numera.
  De har visserligen inte tjocka hästhandlarplånböcker, stor prilla under läppen, eller ens rutig häst/bilhandlarkavaj!

  Nej, de gömmer sig i flashiga teamjackor (som ger sken av att de vet vad de talar om) och de gömmer sig också bakom flashiga förpackningar med häftig formgivning och coola etiketter.

  Numera är fifty-fifty blandningsförhållande enligt gubbens något vidlyftiga syn vardagsmat.
  Hur då säger du? Tack för att du frågade säger jag!

  Jo! Det jag ska berätta om är DELSYNTETOLJOR.

  Vad är det?

  Ja, det kan man fråga sig, för vi kan ta pudelns kärna först:

  Ingen vet!


  Eller rättare: Ingen norm finns för hur MYCKET helsyntetolja den skall innehålla.
  Varken minst, eller rekommenderat. Naturligt nog ej heller max.

  Så var på din vakt när oljegubben säger: "Det är fifty-fifty" i den här!


  Delsynteter är ett gränsland där tillverkarna inte BEHÖVER speca hur stor ANDEL av det totala som utgörs av helsyntet.
  I teorin kan det vara så lite som 10%, men i praktiken brukar det vara mellan 30 och uppåt. Men sällan över 70.

  Svepande formuleringar som "Synthetically reinforced" som man ofta ser på delsynteter, är inget annat än gubben på marknaden. I klartext: snömos. Det säger INGENTING..
  Redan en kapsyl helsyntet i ett fat av OK's lågprisolja ger den som gör så rättigheten att kalla oljan för "Syntetförstärkt".

  Lurendrejeri?

  You bet!

  Precis som på Lördagsdansen, så och i oljebutiken: Hellre ett ärligt NEJ än ett falskt ja!
  D.v.s. hellre en ärlig mineral, än en falsk syntet!
  (jmf. kejsarens nya kläder)

  Så hur göra??

  Anledningen till artikeln är två:

  1. Någon frågade mig vilken olja som passade BÄST till dennes hoj. Och att BARA svara "värsta syntetoljan" vilket hade gett mig deniability och varit bulletproof, så var jag ärlig och sa ungefär så här: "Dina maskiner har så blygsam effekt, att redan Biltillbehörsfirmans standard MC-olja troligen duger" Vilket också troligen är korrekt. Men i samma andetag sa jag: "Men eftersom den helsyntetiska racingoljan är så billig, så varför nöja sig med mindre då det ändå är så små volymer vi talar om"

  2. Jag vill att folk skall komma billigt undan, men med bibehållen eller t.o.m. ökad kvalitet. Butikerna tar bara ett par tior mindre för delsyntet än helsyntet, vilket JAG anser inget mindre än bedrägeri. Och som jag skrev längre upp: Lurendrejeri? You Bet!

  Detta är money big time för oljeindustrin: Kräng en skitprodukt till (nästan) samma pris som en skit--bra!
  Visst låter det bra? Det är här den omvända pris-prestanda proportionaliteten kommer in.
  Oljebolagen satsar årligen miljardbelopp i forskning. Företrädesvis på sina nyaste produkter. Syntetoljorna. De ÄR dyra att ta fram, och den extra raffineringsprocess dessa går igenom tar tid. Tid är pengar.
  Mineralerna (och i viss mån delsynteterna) skall alltså vara så pass mycket billigare att detta avspeglas.
  Men se i "fina butiken" där mc-oljan står. Inte kostar en delsyntet så mycket mindre än ett par tior per liter? Och en mineral? 40? 50 Kr billigare?
  HÄR skär oljebolagen guld med täljkniv!

  Nu skall det i ärlighetens namn sägas att det FINNS delsynteter som verkligen innehåller stor andel med helsyntetolja, men eftersom INGEN av bolagen anger %-andelar, så drar jag ALLA över en kam, vilket gör det enkelt att leva.
  Någon jag talat med påstår att en viss delsyntet bara innehåller 5% mineralolja. Jag säger att det är nonsens!
  Det är för lite för att oljebolagen skulle "tjäna" på det, och det skulle vara en jätteblunder i marknadsföringssyfte att "klassa ned" en helsyntet, och förstöra den med en apotekarmåtts-mässig slurk råolja.
  Till vilken nytta? För att man ska kunna KALLA den nåt annat? Och ta mindre betalt? Tillåt mig småle. Jag har däremot aldrig sett OLJEBOLAGEN själva deklarera detta.
  Såg just detta påstående om endast 5% mineralolja i delsynteten på BoOves sida om Motul-Oljor, men fortfarande är detta bara ett påstående från dem i så fall, så länge det inte finns i skrift vill säga.
  Dessvärre...är jag nog ledsen att den gode BoOve har fel.
  Och: Tror man verkligen på att bara 5% skulle vara mineral? Vad skulle den logiska anledningen till det vara?
  Finns ingen rimlig förklaring, för någon besparing skulle det ju inte vara för oljebolaget isf. Och inte smörjtekniskt heller.
  Så varför inte löpa linan ut?
  Verkar onödigt öht att "förstöra" en helsyntet på det viset.


  Så slutligen tiotusenkronorsfrågan du sitter och trycker på:

  "Jag BEHÖVER inte riktigt den dyra, men fina helsynteten till just MIN hoj, dessutom byter jag var 500:e mil, så vad ska JAG då åka på för olja?"

  Ingen dum fråga alls!
  (Obs: jag skrev den själv! :-D)

  Svaret och fortsättningen i DEL2
  Senast redigerat av Dr.Bike den 2005-01-07 klockan 12:50.

 2. #2
  Leker med elden
  Reg.datum
  maj 2004
  Ort
  Flexibelt
  Hoj
  Snabbe Bettan
  Inlägg
  290
  Å herre jissus vad du skriver, man får tacka för all info!
  "The competition is very high now, especially compared to say 15 years ago."
  Jeremy Burgess

  "I didn't have time not to win. I couldn't just get beat and hope that in winter time we were going to get a good bike."

  "Rivalries are a good thing and always will be."


  Wayne Rainey

  |__;o)__|

 3. #3
  ..... Webspys avatar
  Reg.datum
  feb 2004
  Ort
  Täby
  Hoj
  Polisbil
  Inlägg
  3 966
  Tack för infon, du har inget liv va ?
  Citat Ursprungligen postat av oscar

  du är så jävla störd man kan bli utan att åka in på psyket

 4. #4
  Medlem yonssons avatar
  Reg.datum
  jan 2004
  Ort
  Göteborg
  Hoj
  2004, Triumph Thruxton
  Inlägg
  3 724
  Kan man inte få en sammanfattning i slutet? Med resultat och slutsats?

 5. #5
  Leker med elden
  Reg.datum
  maj 2004
  Ort
  Flexibelt
  Hoj
  Snabbe Bettan
  Inlägg
  290
  Citat Ursprungligen postat av Webspy
  Tack för infon, du har inget liv va ?
  Tackar som frågar, vad får dig känna denna oro?
  "The competition is very high now, especially compared to say 15 years ago."
  Jeremy Burgess

  "I didn't have time not to win. I couldn't just get beat and hope that in winter time we were going to get a good bike."

  "Rivalries are a good thing and always will be."


  Wayne Rainey

  |__;o)__|

 6. #6
  ..... Webspys avatar
  Reg.datum
  feb 2004
  Ort
  Täby
  Hoj
  Polisbil
  Inlägg
  3 966
  Citat Ursprungligen postat av Ludde78
  Tackar som frågar, vad får dig känna denna oro?
  Frågan var ställd till Dr.Bike
  Citat Ursprungligen postat av oscar

  du är så jävla störd man kan bli utan att åka in på psyket

 7. #7
  Leker med elden
  Reg.datum
  maj 2004
  Ort
  Flexibelt
  Hoj
  Snabbe Bettan
  Inlägg
  290
  Citat Ursprungligen postat av Webspy
  Frågan var ställd till Dr.Bike
  Då är jag med!
  Dock så är det mycket lärorik läsning, förutom kanske hans (förhastade!?) slutsatser om att Biltemaoljan och Statoiloljan skulle vara den samma! hehe
  "The competition is very high now, especially compared to say 15 years ago."
  Jeremy Burgess

  "I didn't have time not to win. I couldn't just get beat and hope that in winter time we were going to get a good bike."

  "Rivalries are a good thing and always will be."


  Wayne Rainey

  |__;o)__|

 8. #8
  Memento te mortalem esse! CorbenDallass avatar
  Reg.datum
  mar 2003
  Ort
  Malmö
  Hoj
  Två svarta och en röd
  Inlägg
  5 660
  Intressant läsning!
  Väntar ivrigt på del 2
  Ordförande i Sydskanes Emse
  Moderator i Sydskanes Emses forum
  Bandagar med Sydskanes Emse
  Följ oss på Facebook


  Frågor och förslag skickas till info@sydskanesemse.nu

 9. #9
  Dr.Bike
  Gäst

  Talking

  Citat Ursprungligen postat av CorbenDallas
  Intressant läsning!
  Väntar ivrigt på del 2
  Corben! Den finns ju!!

  Webspy: He he...

 10. #10
  Muskelhojspilot. Poachers avatar
  Reg.datum
  sep 2004
  Ort
  Uppland
  Hoj
  cb1100
  Inlägg
  1 742
  Det kan vara vettigt att du beskriver de olika viskositeternas betydelse med nästa gång.
  Själv kör jag mineralolja i fortsättningen med.

 11. #11
  hasenfrasen andersbrinks avatar
  Reg.datum
  mar 2003
  Ort
  hedesunda
  Hoj
  2xB12+VS1400+GPz1100
  Inlägg
  10 489
  Citat Ursprungligen postat av Webspy
  Tack för infon, du har inget liv va ?
  Han... som jag, jobbar för Svenska storföretag och har jobbat så länge att det tekniskt krävande jobbet har blivit blasé och tråkigt och därför tycker att den "triviala" tekniken är mycket roligare och intressantare. Jag antar att du inte vill ha ett utlägg om hur man drar igång ICM'en, dvs Plug & Play på en 3G Radio Network Controller? Nä precis, skittråkigt. Däremot OLJA, det är kul! Eller turbomatade hojar... eller portade topplock... eller trimmade gamla CB750!

  Du kommer dithän du med... vänta bara.

 12. #12
  www.99riderz.com An3Azzs avatar
  Reg.datum
  okt 2003
  Ort
  Östersund
  Hoj
  GSXR1100 och en jeffla snöskoter, en grön.
  Inlägg
  2 251
  Mycket bra skrivet Man både förstår och småler

 13. #13
  The older i get the faster i was GSXR1100Rs avatar
  Reg.datum
  mar 2003
  Ort
  South Sweden
  Hoj
  Gammelgixxer, Suzuki Rizhög Racer, Pro-Mille-R samt en 0,4L Geggmoppe
  Inlägg
  30 226
  Blogginlägg
  12
  Intressant läsning

 14. #14
  ..... Webspys avatar
  Reg.datum
  feb 2004
  Ort
  Täby
  Hoj
  Polisbil
  Inlägg
  3 966
  Citat Ursprungligen postat av andersbrink
  Han... som jag, jobbar för Svenska storföretag och har jobbat så länge att det tekniskt krävande jobbet har blivit blasé och tråkigt och därför tycker att den "triviala" tekniken är mycket roligare och intressantare. Jag antar att du inte vill ha ett utlägg om hur man drar igång ICM'en, dvs Plug & Play på en 3G Radio Network Controller? Nä precis, skittråkigt. Däremot OLJA, det är kul! Eller turbomatade hojar... eller portade topplock... eller trimmade gamla CB750!

  Du kommer dithän du med... vänta bara.
  Mmm.... Fast det beror ju på vad man jobbar med... Jag kanske ska börja gå på "djupet" med tjejerna på jobbet istället.... eller... näe.... tröttnat... kanske blivit gay på gamla dar...

  Synd att man är så kass på det mekaniska - annars hade jag gett mig in i stora, svåra hojprojekt - nu får man hålla sig till att laga det man har sönder när man klotar !
  Citat Ursprungligen postat av oscar

  du är så jävla störd man kan bli utan att åka in på psyket

 15. #15
  Dr.Bike
  Gäst

  Smile

  Citat Ursprungligen postat av Webspy
  Mmm.... Fast det beror ju på vad man jobbar med... Jag kanske ska börja gå på "djupet" med tjejerna på jobbet istället.... eller... näe.... tröttnat... kanske blivit gay på gamla dar...

  Synd att man är så kass på det mekaniska - annars hade jag gett mig in i stora, svåra hojprojekt - nu får man hålla sig till att laga det man har sönder när man klotar !

  Som sagt Porr-Anders...flickor är en period som går över... sen börjar du meka seriöst, samma grej nästan! Och efter det kommer singlemaltfasen! Då är du 35 och uppåt!

  Jag är så scizo att jag försöker klara av alla tre!!

 16. #16
  Snabbast i stan! -PLM-s avatar
  Reg.datum
  sep 2003
  Ort
  Tokholm
  Hoj
  KTM 525 EXC -06, GSXR1000 -07
  Inlägg
  2 750
  Läste detta på ett annat forum. Du får gärna förklara om det är rätt, och varför?

  "Ska köra på Miller 10-60 fullsyntet, finns nog ingen olja som är bättre! är ju uppbyggd på estrar istället för polymerer."

 17. #17
  Gubbfan åker knarr!
  Reg.datum
  jun 2003
  Ort
  Eskilstuna
  Hoj
  Bimota KB1 -79, Katana 1168 turbo -82.
  Inlägg
  4 127
  Citat Ursprungligen postat av Dr.Bike
  ...efter det kommer singlemaltfasen! Då är du 35 och uppåt! ...
  Jag har passerat 40 och håller mig fortfarande till hb och Red Bull. Fel på mig?

  I övrigt trevlig läsning.
  The more I learn about women the more I love my bikes!

 18. #18
  Snabbast i stan! -PLM-s avatar
  Reg.datum
  sep 2003
  Ort
  Tokholm
  Hoj
  KTM 525 EXC -06, GSXR1000 -07
  Inlägg
  2 750
  Uppar lite ifall nån skulle veta svaret på min senaste fråga....

 19. #19
  DayDreamer© BillSs avatar
  Reg.datum
  maj 2004
  Ort
  Nacka Strand
  Hoj
  R6/YZ400F
  Inlägg
  931
  Jag har nånstans läst att mineral-olja tätar oljeläckage i äldre hojar bättre än syntetiska.. Är det snicksnack?

 20. #20
  Medlem dewils avatar
  Reg.datum
  maj 2003
  Ort
  Göteborg
  Hoj
  Harley Davidson Sportster- 00
  Inlägg
  677
  tack för att du delar med dig! jäkligt intressant läsning!

Sidan 1 av 7 1234567 SistaSista

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  

Av ditt inlägg så förstår jag att du INTE har vurpat ... När du har gått omkull i T-shirt och kortbrallor får du gärna göra ett inlägg på forumet och förk [...]

Randonörd
Handla MC-Utrustning, Kläder, Hjälmar, Stövlar, Handskar & Reservdelar på XLmoto
Köp din MC-Utrustning på XLmoto. Här finns Kläder, Stövlar, Hjälmar, Skydd & Reservdelar
Vill du annonsera ovan? Klicka här