REGLER FÖR OT-FORUMET!
OT-forumet behöver skarpa regler som kommer vidhållas. Även vanliga SH-regler gäller.

ALLMÄNT UPPFÖRANDE?
- Du ska ej vara otrevlig mot andra!
- Rapportera inlägg som bryter mot regler.
- Var objektiv och saklig i dina inlägg!
FLER PUNKTER...?
- OT ska vara ett trevligt forum för alla!
- Fylletrådar och dyligt ska ej finnas!
- Vi ska ha ett KUL forum :-)
I detta forum kommer vi ta till stängning och borttagning av trådar samt inlägg. Vad som orsakar stängning skrivs oftast ut av moderatorn i sista inlägget, om inget, så är ofta anledningen uppenbar (se regler).
LÄS OVAN INNAN DU DELTAR I OT-FORUMET

Resultat 1 till 6 av 6
 1. #1
  Medlem Peaceinns avatar
  Reg.datum
  aug 2004
  Ort
  bakomflötet
  Hoj
  suzuki
  Inlägg
  311

  Kobe biff va e de?

  Tycker att kött är guds gåva till mig och har nu blivit riktigt nyfiken på vad kobebiff är för något så finns det någon som vet vad det speciella med det är tala om det för mig är ni snäll.

 2. #2
  Medlem
  Reg.datum
  jun 2003
  Ort
  Helsingborg
  Hoj
  Ja.
  Inlägg
  1 659
  Är väll japanska kor som får massage flera gånger om dagen just för att få ett mört kött.

  \Masonit

 3. #3
  █ █ █ SuperMickes avatar
  Reg.datum
  feb 2004
  Ort
  Sportster
  Hoj
  Sörmland
  Inlägg
  1 958
  Det är så långt ifrån radhusbiff man kan komma och det lär visst smaka fantastiskt. För den som har råd vill säga. Vi talar om världens kanske dyraste och mest exklusiva kött – japansk kobebiff.

  Kobebiff är en vittomtalad delikatess från Japan. Experter och finsmakare håller det som det saftigaste och smakrikaste köttet i världen. Men smakar det så kostar det, det är nämligen inte helt gratis. På restaurangen Aragawa i Tokyo, som enligt Forbes utsågs till världens dyraste restaurang 2005, kan man visst beställa in kobebiff för ett par tusen spänn per person.
  Kobebiff kommer uteslutande från kor av den japanska rasen Wagyu. “Wa” är ett gammalt ord för Japan eller japanskt, och “gyu” betyder nötkreatur. För att köttet överhuvudtaget ska få kallas kobebiff måste wagyukon komma från just Kobe i Japan och dessutom följa en närmast rigid uppfödning. Länge försökte den japanska regeringen genom sträng lagstiftning att förhindra export av waguyuboskap, men eftersom bete och mark är dyrt i Japan har mycket av köttproduktionen sedan mitten av 1970-talet flyttats utomlands, framförallt till Kalifornien och Australien. Där föds djuren upp efter konstens alla regler innan de sedan skickas tillbaka till Japan för slakt.
  Specialdieten som bjuds består av gräs och humle. Till det öl att dricka för att stimulera aptiten och öka matsmältningen. Dessutom blir kossorna ryktade och får regelbunden massage för att motverka stress och stelhet, allt till tonerna av klassisk musik. Det hela låter som ett avundsvärt lyxliv, ända fram till det är dags att åka till slakteriet vill säga.
  Avsikten med allt det här daltandet är naturligtvis att köttet ska bli mört och få en så perfekt marmorering som möjligt.
  – Det har en fantastisk köttsmak, det är väldigt saftigt och mört och det har att göra med marmoreringen, säger Stefan Persson, inköpsansvarig på Gourmet Food som importerar köttet. Marmoreringen är den viktigaste egenskapen och det som avgör kvaliteten på kött. När du sedan äter kobeköttet märker du det på köttsaften och smaken också, för det här köttet har en väldigt distinkt smak. Om det är det perfekta köttet? Det beror på, det har ju en prislapp. Vi säljer mest till butiker och där ligger det runt 1.400-1.500 kronor kilot, så vem som helst kan inte gå och köpa det och bjuda sina vänner på hur som helst. Men någon gång i livet ska man testa det och efterfrågan är stor just nu.
  Waguyurasen är tack vare sina gener benägen att ge ett välmarmorerat kött med mycket fett insprängt i muskulaturen, och det är alltså fettet som ger kobebiffen dess speciella smak, saftighet och mörhet. Fettet är dessutom av den nyttigare omättade varianten med hög koncentration av omega-3 och omega-6 fettsyror, vilka anses vara särskilt lämpliga för dem som måste ge akt på sitt kolesterol.

  Eftersom fettet i kobebiff smälter vid en lägre temperatur än vanligt nötkött måste den tillagas med varsam hand. För lång stek- eller grilltid riskerar att smälta bort allt fett och kvar blir då bara en torr skosula utan någon smak. Glöm det där med ”well done” alltså.
  Kobebiff kan med fördel även tillredas som sashimi, det vill säga i tunna, råa skivor och gärna marinerat i sojasås.
  – Det är lite poppis att köra den som råbiff, men jag tycker det är bättre att köra den som tillagad, jag tycker smaken kommer fram bättre då, säger Stefan Persson. Vi brukar säga att man ska anrätta det som gåslever; hög värme, tunna skivor och bara vända det i pannan.
  För hårt stekt trist. Rätt tillagat fantastiskt, och så mört och saftigt att det fullkomligt smälter i munnen. Hmm… vid närmare eftertanke är det kanske bäst att överlåta tillagningen till en riktig kock – för femtonhundra spänn kilot är det nog dumt att ta chansen. Och till dess att jag får råd får jag väl nöja mig med radhusbiff. Det är inte så dumt det heller.

  Faktaruta: Här är restaurangerna som har kobebiff på menyn
  Fredsgatan 12, Stockholm
  Berns, Stockholm
  Ljunggren, Stockholm (endast som beställningsvara, ring innan)
  Orkidé Thai Restaurang, Stockholm
  Jerrhag & Eriksson Gastronomi (cateringföretag), Stockholm
  Lammet & Grisen, Öland

 4. #4
  Zeemon Zeemons avatar
  Reg.datum
  sep 2005
  Ort
  Kungsängen
  Hoj
  Suzuki GSXR 750 -93
  Inlägg
  85
  Käkade det i Hong Kong när jag var där, det var mörare än Oxfile. Det smälte i munnen och va grymt gott. Om du inte har provat så ska du verkligen göra det, det är en upplevelse som inte kan beskrivas
  Ex hojar:
  Yamaha XS400 -83
  Yamaha FZR600 -91
  Suzuki GSXR 759 -93
  Honda CBR 600F -91

 5. #5
  Medlem
  Reg.datum
  jul 2008
  Ort
  Brandbergen
  Hoj
  00, Honda, SP1
  Inlägg
  51
  Har också käkat det på personaltfesten då jag jobbar i butik som säljer det men det gick inte så bra så vi hadde det till P festen i stället så 2 sånna biffar va skoj fast eftersom ingen lagat det förut vart det nog inte optimalt tilllagat så jag tycker ju oxfile smakar bättre men som sagt va kanske inte rätt tilllagat :/

 6. #6
  Rossi, here I come! WippaN^s avatar
  Reg.datum
  jul 2007
  Ort
  @ home.
  Hoj
  Cyklar till jobbet
  Inlägg
  849
  Käkade det när vi var på Öland för FLERA år sedan. Lammet och Grisen är så sjukt mysigt <3

  Hehe,

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Vill du annonsera ovan? Klicka här