Visa RSS-flöde

FrankStenhammar

Speedway – en svensk folksport vars popularitet ökar

Betygsätt det här inlägget
Klicka på bilden för en större version

Namn:	speedway-4287244_1280.jpg
Visningar:	74
Storlek:	325,8 KB
Id:	450692

Det finns några sporter som ligger svenskarna närmare om hjärtat än många andra, och en av dessa är speedway.

En äkta tv-sport

Det är sällan svårt att finna speedway hos tvmatchen, vilket är ett lysande exempel på hur de stora samlingssajterna med utförlig information om sändningar av sportevenemang innehåller en hel del speedway. Sida vid sida med gigantiska sporter som fotboll, ishockey med flera. Och detta fenomen kan med fog härledas till dess starka förankring i den svenska folksportsjälen. Dessutom har man ökat i popularitet under de senaste 10-15 åren och där har de tv-sända Grand Prix-tävlingarna varit nyckeln till succén.

Traditionen och folksjälen

Bandy och speedway är två sporter som påminner om varandra, där intresset i Sverige känns oerhört stort i jämförelse med hur man ser på dessa företeelser i den stora vida världen. Populariteten ökar dessutom, kanske i samband med en allt mer tilltagande trend av nostalgi bland dagens sportentusiaster. Att gå på speedway är nämligen nostalgi, känna dofterna och lyssna till ljudet, blir en ritual som supportrar älskar, gärna i samband med inmundigande av en varmkorv med bröd samt kaffe på termos eller i pappmugg.

Främst utanför storstadsregionerna

Det är framförallt utanför de stora städerna och på orter där speedway-traditionen är djupt rotad som intresset aldrig upphör. Vi talar om Målilla, Gislaved, Hallstavik, Eskilstuna, Avesta, Västervik, Vetlanda, Kumla med flera. De främsta speedway-ligorna finner vi i Sverige, Polen och Storbritannien, vilket säger lika mycket om sportens status i Sverige som i världen.

Svenska elitserien

I den svenska elitserien finner vi klassiska lag med minst lika klassiska namn, såsom Dackarna, Indianerna, Masarna, Smederna, Lejonen, Piraterna och Rospiggarna. Namn som lyft speedway till en egen lite sfär i den svenska sportvärlden. De bildar ett varumärke som tilltalar nostalgiker.

Framgångsrika svenskar

Vi är dessutom oerhört framgångsrika på internationella nivå, där Tony Rickardsson är den bäste genom alla tiderna med hela sex VM-titlar (1994, 1998, 199, 2001, 2002 och 2005). Därefter följer en av våra första stora speedway-stjärnor - Ove Fundin - med fem VM-guld (1956, 1960, 1961, 1963 samt 1967). Men det finns andra klassiska namn som Olle ”Varg-Olle” Nygren som tagit sig in i den svenska sporthistorien på ett sätt som man kanske inte gör i många andra idrotter. Sverige och Danmark har flest VM-guld som nationer med 14 vardera, därefter följer Nya Zeeland (12) och Storbritannien (11).

Framtiden är ljus

Kombinationen av en starkt rotad sport i svensk idrottshistoria tillsammans med satsningar på tv-sändningar under senare decennier gör speedway till en mycket större sport i Sverige än övriga delar av världen, möjligtvis i konkurrens med Polen. Lägg därtill att det är en sport som är förankrad utanför storstadsregionerna. Med andra ord så ser framtiden ljus ut för en speedway. Populariteten avtar inte, utan istället ökar för varje decennium. Det första världsmästerskapet kördes på Wembley i London 1936 och nu är det en av våra mer etablerade sporter.

Uppdaterad 2019-09-19 klockan 23:11 av FrankStenhammar

Taggar: sppdeay Lägg till/redigera taggar
Kategorier
Okategoriserat

Kommentarer

Millenialsuttryck för att söka på internet....... (används även av andra mindre begåvade, typ min fru)...

steffe
Vill du annonsera ovan? Klicka här